Bepaalde vragen over de oorzaken van haaruitval komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

 

 

 

1. Wanneer is er sprake van haaruitval?

Het is normaal om dagelijks zo’n 50 tot 100 haren te verliezen. Dit is haaruitval die onderdeel is van het lichaamseigen haargroeiproces. Het verlies van deze haren veroorzaakt geen kaalheid. Op het moment dat u dagelijks meer dan 100 haren verliest of de haren die terug groeien steeds zwakker worden, kan er sprake zijn van haaruitval. Vaak is deze vorm van haarverlies ongewenst en treft naast mannen ook een grote groep vrouwen. Haaruitval kan diverse oorzaken hebben. Zo kan een eenvoudig tekort aan ijzer haaruitval veroorzaken, maar kunt u ook lijden aan een zogenaamde haarziekte.

 

2. Waarom heb ik last van haaruitval en iemand anders niet?

Bij de meeste mensen wordt haaruitval veroorzaakt door een erfelijke factor. Dit zorgt ervoor dat u er wel last van kunt hebben en een ander niet. Naast erfelijke factoren zijn er tal van andere oorzaken die tijdelijke dan wel permanente haaruitval kunnen veroorzaken.

 

3. Hebben alleen mannen te maken met haaruitval?

Nee. Zowel mannen als vrouwen worden geconfronteerd met ongewenste haaruitval. In gevallen van Alopecia androgenetica, erfelijke haaruitval, hebben miljoenen Nederlandse mannen en ongeveer 1 op de 3 vrouwen te maken met haarverlies. Haarverlies kan voorkomen bij alle leeftijden en kan zich al in de puberteit uiten.

 

4. Hoe kan erfelijke kaalheid herkend worden?

Als u overmatige haaruitval heeft, is het belangrijk om de oorzaak hiervan vast te laten stellen. Uw huisarts en/of dermatoloog kunnen u hierbij van dienst zijn. Toch heeft Alopecia androgenetica een aantal kenmerken waar u zelf op kunt letten. Het patroon waarin erfelijke haaruitval zich voltrekt is geleidelijk, waarbij er verschillen zijn bij mannen en vrouwen. Heeft u opeens veel haaruitval, waarbij snel kale plekken ontstaan? Dan is het onwaarschijnlijk dat uw haarverlies door erfelijke kaalheid wordt veroorzaakt.

 

5. Welke andere oorzaken kan haaruitval hebben?

Overmatige haaruitval kan onder andere veroorzaakt worden door een slechte conditie van uw hoofdhuid. Als uw hoofdhuid onvoldoende doorbloeding heeft, krijgen zowel de huid als uw haarzakjes te weinig voedingsstoffen. Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde medicatie en medische behandelingen. Ook een vitamine A vergiftiging en een tekort aan ijzer kunnen de oorzaken zijn van uw haarverlies. Daarom wordt geadviseerd om bij haarverlies de oorzaak vast te laten stellen, zodat een passende behandeling gestart kan worden.

 

6. Kan stress haaruitval veroorzaken?

Stress kan eventueel haaruitval veroorzaken. Als u langdurig aan zware stress wordt blootgesteld, waarbij ook klachten als oververmoeidheid, een verhoogde bloeddruk en zelfs hyperventilatie ontstaan, kan haaruitval optreden. Uw lichaam kan de hoeveelheid adrenaline niet meer voldoende afbreken, waardoor andere lichaamsprocessen verstoord worden. Naast aantasting van de hoofdhuid, kan de haargroei nadelig beïnvloed worden. Stress zal op zichzelf doorgaans geen haaruitval veroorzaken, maar kan dit proces wel versnellen.

 

7. Heeft de manier waarop ik mijn haar verzorg invloed op het haarverlies?

Jazeker. Zowel uw hoofdhuid als uw haar zijn gebaat bij de juiste verzorging. Dit zit niet alleen in het gebruik van geschikte verzorgingsproducten. Let bijvoorbeeld altijd op bij het drogen van uw haren met een föhn. Zet de föhn niet direct op het haar en zet de föhn niet op de warmste stand. Uw haar kan hier door beschadigen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van stijl- en krultangen. Door de middelste warmtestand te gebruiken droogt of krult uw haar ook, maar wordt het wel beter behandeld. Kleurt, verft of permanent u uw haar? Ga dan verstandig om met het gebruik van de producten die u daarbij gebruikt. Als u niet zeker bent hoe u een kleuringsproduct moet gebruiken, ga dan naar uw kapper. Deze kan u direct informeren over de haarproducten die bij een goede haarverzorging passen.

 

8. Ik heb schildklierproblemen, kan dit de oorzaak zijn voor mijn haarverlies?

Ja. Zowel een traag werkende als een te snel werkende schildklier kunnen haarverlies veroorzaken. Schildklierproblemen veroorzaken bij de ene persoon meer haaruitval dan bij de andere. Als u haaruitval heeft door een slecht functionerende schildklier, is dit met de juiste medicatie vaak te herstellen. Het is belangrijk dat u goed wordt ingesteld op het schildkliermedicijn, daarom zal de behandelend arts uw bloed regelmatig controleren.

 

9. Ik heb onlangs een operatie ondergaan, nu valt mijn haar uit. Kan dit door de operatie veroorzaakt worden?

Ja. Zeker ingrijpende operaties en de weerslag die deze op uw lichaam hebben, kunnen acuut haarverlies veroorzaken. Uw haarzakjes worden ontregeld en uw haar valt uit. Het haarverlies dat optreedt na een operatie is  meestal  slechts tijdelijk en uw haren groeien daarna dus weer terug.

 

10. Sinds ik een streng dieet volg, merk ik dat ik meer haar verlies dan gewoonlijk. Is dit normaal?

Diëten waarbij u dagelijks weinig proteïnes binnenkrijgt, kunnen een proteïnetekort tot gevolg hebben. Hierdoor komt het haargroeiproces in de rustfase terecht. Houdt het proteïnetekort langdurig aan, dan krijgt u soms zelfs te maken met zwaar haarverlies. Uw haar laat dan eenvoudig los. Op met moment dat het proteïnetekort wordt aangevuld, stopt de haaruitval.

 

11. Welke vormen van haaruitval zijn tijdelijk?

Haaruitval lijdt niet altijd tot volledige kaalheid en hoeft ook niet blijvend te zijn. Met name haaruitval die veroorzaakt wordt door medicijngebruik en medische behandelingen, is tijdelijk van aard. Bij bepaalde haarziekten die onder controle zijn, is het haarverlies eveneens niet blijvend. Uw behandelend arts kan u meer vertellen over de aard en duur van de haaruitval.

 

12. Wanneer groeit mijn haar weer terug?

Dit is afhankelijk van de oorzaak en de mate waarin uw haar is uitgevallen. Op het moment dat de veroorzakende factor wordt weggenomen kan het natuurlijke haargroeiproces zich herstellen. Na medische behandelingen zijn in de regel resultaten het snelste zichtbaar. Het kan echter ook een aantal maanden duren, voordat uw haar weer gaat groeien.

 

13. Kan haaruitval behandeld worden?

Om haaruitval effectief te behandelen, is het noodzakelijk om de oorzaak te kennen. In sommige gevallen is er (nog) geen oplossing en laten artsen de haaruitval op zijn beloop. Haarziekten kunnen zichzelf soms bijvoorbeeld stabiliseren. Vaak is een gezonde levenswijze met een gevarieerd voedingspatroon onderdeel van een behandeling. U kunt het haarverlies camoufleren met een haarstukje of een haarwerk. Deze beschadigen uw eigen haar niet en sluiten aan bij uw kapsel en uitstraling.

 

14. Zijn er verschillen in de oorzaken van haaruitval bij mannen en vrouwen?

Haaruitval bij vrouwen kent meer oorzaken dan bij mannen. Daarnaast ziet een mannelijk haaruitval patroon er anders uit dan bij vrouwen. Mannelijke haaruitval begint in de regel aan de voorzijde, waarbij een terugtrekkende haarlijn en dieper wordende inhammen zichtbaar zijn. Haaruitval bij vrouwen heeft een meer verspreid patroon. De gehele haardos wordt dan dunner.

 

15. Waarom zie ik weinig vrouwen met haaruitval?

Percentages en aantallen lopen uiteen, maar geschat wordt dat zo’n 25 tot 40% van de vrouwen op de een of andere manier te maken heeft met ongewenste haaruitval. De meeste vrouwen zijn prima in staat om het haarverlies voor de buitenwereld verborgen te houden. Veel vrouwen kiezen voor een haarwerk of camoufleren het dunner wordende haar met opgestoken lokken. Daarnaast bestaan er nog diverse tijdelijk werkende haarverdikkingsproducten.

 

16. Ik heb gehoord dat ik Alopecia androgenetica heb, welke behandelingen zijn er voor mij beschikbaar?

Mannelijke kaalheid die zich in een beginfase bevindt, kan behandeld worden met het gebruik van haargroeimiddelen. Uw arts kan een effectief haargroeimiddel voorschrijven. De haaruitval wordt geleidelijk aan minder. Vindt u het dagelijkse gebruik van een geneesmiddel lastig, dan is een permanente oplossing in de vorm van een haartransplantatie een mogelijkheid.

 

17. Zijn er verschillende oplossingen om de oorzaken van haaruitval bij mannen en vrouwen te behandelen?

Hoe het haarverlies behandelt kan worden, hangt grotendeels af van de oorzaak. U kunt het haarverlies soms verminderen door het gebruik van Minoxidil. Hiermee wordt verdere haaruitval tegen gegaan. Mannen kunnen bovendien een beroep doen op haargroeimiddelen als Finasteride en Dutasteride. Deze middelen zijn echter ongeschikt voor het gebruik door vrouwen. Vrouwen hebben soms baat bij het gebruik van de Diane pil. Benader altijd uw (huis)arts bij ongewenst haarverlies. Deze streeft samen met u naar een oplossing, waarbij het haarverlies verminderd en beperkt kan worden.

 

18. Is een haartransplantatie ook geschikt voor vrouwen?

Mannelijke kaalheid kan ook bij vrouwen een oorzaak zijn voor overmatige haaruitval. De technieken die bij haartransplantaties worden toegepast, zijn door de jaren heen verbeterd en verfijnd. Uw haar hoeft niet (meer) altijd gemillimeterd te worden om een behandeling te ondergaan. Dit maakt een haartransplantatie ook een geschikte behandeling voor vrouwen met Alopecia androgenetica. De haarsparende haartransplantatie wordt door meerdere klinieken aangeboden. Vraag bij diverse aanbieders een prijsopgave aan, zodat u de mogelijkheden en reeds bereikte resultaten met elkaar kunt vergelijken.

 

19. Kan haaruitval voorkomen worden?

Haarverlies veroorzaakt door medicijngebruik, een medische behandeling of een haarziekte is moeilijk te voorkomen. Een gezonde levensstijl met een afwisselend en verantwoord voedingspatroon kan echter wel de kans op het verlies van uw haren verminderen. Vermijd langdurige blootstelling aan stress en wees lief voor uw hoofdhuid en haardos. Laat uw haren na het wassen vanzelf drogen, waarbij u het gebruik van een te warme föhn voorkomt. Kies voor de juiste verzorgingsproducten en verwen uzelf af en toe eens met een hoofdhuidmassage. Dit verbetert de doorbloeding van de huid, wat de haarzakjes ten goede komt. 

 

© 2018 - 2024 HaarWerk Specialist van KC | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel